WOZ bezwaar Schellinkhout

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Schellinkhout? Op deze pagina vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Drechterland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Schellinkhout 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst tref je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Schellinkhout (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1697
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,0846%
Gemiddeld betaalde OZB€244
Rioolheffing€164
Afvalstoffenheffing€378
Totale woonlasten€786
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schellinkhout.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Drechterland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €275.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 275.000 x 0,0846% = €233.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Schellinkhout? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Schellinkhout nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Schellinkhout. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0008,2%
2019€267.0009,4%
2018€244.0006,1%
2017€230.0000,4%
2016€229.0001,8%
2015€225.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Drechterland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-schellinkhout-1697

Woningtaxatie in Schellinkhout

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Schellinkhout zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Schellinkhout bedraagt circa €190. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Schellinkhout die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oosterblokker, Blokker, Wervershoof, Hauwert en Zwaag.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Schellinkhout. In deze gemeentelijke beschikking staan de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0846% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schellinkhout. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €244.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze feiten als: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.drechterland.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schellinkhout?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Schellinkhout maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie