WOZ bezwaar Oosterblokker

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Oosterblokker? Op deze website vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Drechterland komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oosterblokker 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Oosterblokker (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1696
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,0846%
Gemiddeld betaalde OZB€244
Rioolheffing€164
Afvalstoffenheffing€378
Totale woonlasten€786
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oosterblokker.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Drechterland. De WOZ-waarde bedraagt op €274.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €274.000 x 0,0846% = €232.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oosterblokker? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oosterblokker precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oosterblokker. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0008,2%
2019€267.0009,4%
2018€244.0006,1%
2017€230.0000,4%
2016€229.0001,8%
2015€225.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Drechterland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oosterblokker-1696

Woningtaxatie in Oosterblokker

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Oosterblokker komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oosterblokker ligt om en nabij de €275. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Oosterblokker die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Blokker, Wervershoof, Hauwert, Zwaag en Nibbixwoud.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: ligging, type woning, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oosterblokker. In deze documenten staan de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0846% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterblokker. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €244.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.drechterland.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterblokker?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterblokker heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie