WOZ bezwaar Oosterleek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oosterleek? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Drechterland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oosterleek 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel check je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Oosterleek (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1609
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,0846%
Gemiddeld betaalde OZB€244
Rioolheffing€164
Afvalstoffenheffing€378
Totale woonlasten€786
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosterleek.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Drechterland. De WOZ-waarde bedraagt op €240.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 240.000 x 0,0846% = €203.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Oosterleek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oosterleek precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Oosterleek. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0008,2%
2019€267.0009,4%
2018€244.0006,1%
2017€230.0000,4%
2016€229.0001,8%
2015€225.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Drechterland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oosterleek-1609

Woningtaxatie in Oosterleek

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Oosterleek komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oosterleek ligt zo rond de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Oosterleek die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Wijdenes, Hem, Venhuizen, Assendelft en Krommenie.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: bijgebouwen, ligging, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oosterleek. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0846% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterleek. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €244.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.drechterland.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterleek?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterleek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie