WOZ bezwaar Bergen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Bergen? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Bergen Noord-Holland beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bergen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder bekijk je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Bergen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteBergen Noord-Holland
Postcode1861
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€440.000
OZB-tarief woningen0,0899%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€350
Totale woonlasten€1010
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bergen.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Bergen Noord-Holland. De WOZ-waarde bedraagt op €266.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €266.000 x 0,0899% = €239.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bergen? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Bergen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Bergen. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€440.0009,2%
2019€403.0007,8%
2018€374.0005,4%
2017€355.0002,3%
2016€347.0000,3%
2015€346.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bergen Noord-Holland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-bergen-1861

Woningtaxatie in Bergen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Bergen komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Bergen komt gemiddeld uit rond de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Bergen die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Driehuizen, Zuidschermer, Grootschermer, Oterleek en Stompetoren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: oppervlakte, bouwjaar, type woning, grootte, ligging, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bergen. In deze gemeentelijke beschikking tref je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0899% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergen. Een gemiddelde woning betaalt €395.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.bergen-nh.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergen?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie