WOZ bezwaar Voorthuizen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Voorthuizen? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Barneveld begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Voorthuizen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Voorthuizen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteBarneveld
Postcode3781
Netnummer0342 (+31342)
Gemiddelde WOZ-waarde€315.000
OZB-tarief woningen0,0968%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€179
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€796
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Voorthuizen.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Barneveld. De WOZ-waarde is vastgesteld op €286.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €286.000 x 0,0968% = €277.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Voorthuizen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Voorthuizen werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Voorthuizen. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€315.0007,9%
2019€292.0005,4%
2018€277.0003,0%
2017€269.0000,0%
2016€269.000-1,1%
2015€272.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Barneveld.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-voorthuizen-3781

Woningtaxatie in Voorthuizen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Voorthuizen kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Voorthuizen ligt rond de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Voorthuizen die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Soesterberg en Eemdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: ligging, bouwjaar, grootte, type woning, oppervlakte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Voorthuizen. In deze documenten tref je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0968% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Voorthuizen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €304.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van openbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten als: plek van de woning, de oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.barneveld.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Voorthuizen?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Voorthuizen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie