WOZ bezwaar Herwen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Herwen? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Zevenaar calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Herwen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel bieden we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Herwen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGelderland
GemeenteZevenaar
Postcode6914
Netnummer0316 (+31316)
Gemiddelde WOZ-waarde€213.000
OZB-tarief woningen0,1632%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€802
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Herwen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Zevenaar. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €251.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 251.000 x 0,1632% = €410.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Herwen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Herwen uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Herwen. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Check of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€213.0007,6%
2019€198.0006,5%
2018€186.0001,6%
2017€183.0000,5%
2016€182.0001,1%
2015€180.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Zevenaar.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-herwen-6914

Woningtaxatie in Herwen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Herwen kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Herwen ligt zo rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Herwen die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Aerdt, Pannerden, Babberich, Velp en Deelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten zoals: grootte, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Herwen. In deze documenten vind je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1632% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Herwen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken kenmerken als: ligging van het perceel, de oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.zevenaar.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Herwen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Herwen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie