WOZ bezwaar Oirsbeek

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Oirsbeek? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Beekdaelen komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oirsbeek 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel vind je een overzicht met de huidige woonlasten in Oirsbeek waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieLimburg
GemeenteBeekdaelen
Postcode6438
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,147%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€305
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€922
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oirsbeek.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Beekdaelen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €231.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €231.000 x 0,147% = €340.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oirsbeek? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oirsbeek ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oirsbeek. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande lijst is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Beekdaelen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oirsbeek-6438

Woningtaxatie in Oirsbeek

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Oirsbeek komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oirsbeek ligt rond de €190. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oirsbeek die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Amstenrade, Hoensbroek, Schinnen, Wijnandsrade en Nuth.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Oirsbeek. In deze aanslag bekijk je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oirsbeek. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €335.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt zaken zoals: ligging, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.beekdaelen.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oirsbeek?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oirsbeek maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie