WOZ bezwaar Zuna

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zuna? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Wierden maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zuna 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Zuna op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieOverijssel
GemeenteWierden
Postcode7466
Netnummer0548 (+31548)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1215%
Gemiddeld betaalde OZB€331
Rioolheffing€275
Afvalstoffenheffing€174
Totale woonlasten€781
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuna.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Wierden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €243.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €243.000 x 0,1215% = €295.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Zuna? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zuna precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zuna. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0005,0%
2019€260.0005,3%
2018€247.0003,3%
2017€239.0001,7%
2016€235.0001,7%
2015€231.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Wierden.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zuna-7466

Woningtaxatie in Zuna

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Zuna kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Zuna ligt rond de €245. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Zuna die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Rijssen, Holten, Haarle, Nijverdal en Steenenkamer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: oppervlakte, type woning, bijgebouwen, ligging, grootte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zuna. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1215% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuna. Een gemiddelde woning betaalt €331.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken thema’s zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.wierden.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuna?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuna zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie