WOZ bezwaar Bosch en Duin

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bosch en Duin? Hier vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Zeist raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bosch en Duin 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder check je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Bosch en Duin (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieUtrecht
GemeenteZeist
Postcode3735
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,0697%
Gemiddeld betaalde OZB€250
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€353
Totale woonlasten€772
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bosch en Duin.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Zeist. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €275.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €275.000 x 0,0697% = €192.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Bosch en Duin? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Bosch en Duin werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bosch en Duin. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer huizenprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.0004,7%
2018€319.0007,0%
2017€298.0004,6%
2016€285.0000,4%
2015€284.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Zeist.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-bosch-en-duin-3735

Woningtaxatie in Bosch en Duin

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bosch en Duin kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Bosch en Duin ligt rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Bosch en Duin die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Den Dolder, Bilthoven, Austerlitz, Woerdense Verlaat en Wilnis.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, grootte, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bosch en Duin. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0697% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bosch en Duin. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €250.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van openbare data. Er wordt ingezoomd op onderwerpen zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.zeist.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Bosch en Duin?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bosch en Duin kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie