WOZ bezwaar Boksum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Boksum? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Waadhoeke beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Boksum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder verschaffen we een overview van de hedendaagse woonlasten in Boksum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9031
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Boksum.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde is vastgesteld op €231.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €231.000 x 0,1437% = €332.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Boksum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Boksum nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Boksum. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-boksum-9031

Woningtaxatie in Boksum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Boksum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Boksum ligt zo rond de €225. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Boksum die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hilaard, Jellum, Bears, Weidum en Jorwert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: ligging, grootte, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Boksum. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Boksum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €249.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze zaken als: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Boksum?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Boksum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie