WOZ bezwaar Bilthoven

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Bilthoven? Hier geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente De Bilt beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Bilthoven 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Bilthoven waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3721
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€429.000
OZB-tarief woningen0,1028%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€273
Totale woonlasten€954
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bilthoven.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente De Bilt. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €273.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €273.000 x 0,1028% = €281.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bilthoven? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bilthoven werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Bilthoven. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€429.0008,6%
2019€395.0009,7%
2018€360.0004,3%
2017€345.0004,5%
2016€330.0000,6%
2015€328.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Bilt.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bilthoven-3721

Woningtaxatie in Bilthoven

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Bilthoven zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bilthoven bedraagt circa €240. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Bilthoven die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Austerlitz, Woerdense Verlaat, Wilnis, Waverveen en Vinkeveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Bilthoven. In deze aanslag staan een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1028% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bilthoven. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €441.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand d.m.v. openbare data. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.debilt.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: type object, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bilthoven?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Bilthoven zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie