WOZ bezwaar Wilnis

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wilnis? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente De Ronde Venen calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Wilnis 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Wilnis (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Ronde Venen
Postcode3648
Netnummer0297 (+31297)
Gemiddelde WOZ-waarde€380.000
OZB-tarief woningen0,08%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€213
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€746
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wilnis.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente De Ronde Venen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €270.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,08% = €216.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wilnis? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Wilnis precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wilnis. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€380.0008,6%
2019€350.0008,7%
2018€322.0001,3%
2017€318.0004,3%
2016€305.0003,4%
2015€295.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Ronde Venen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-wilnis-3648

Woningtaxatie in Wilnis

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wilnis kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wilnis ligt rond de €210. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Wilnis die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Waverveen, Vinkeveen, Mijdrecht, Loenersloot en Vreeland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wilnis. Op dit aanslagbiljet check je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,08% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wilnis. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €304.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend met behulp van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (gemeente.derondevenen.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wilnis?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Wilnis maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie