WOZ bezwaar Zaandijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zaandijk? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Zaanstad komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Zaandijk 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder verstrekken we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Zaandijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteZaanstad
Postcode1544
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1072%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€284
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€859
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zaandijk.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Zaanstad. De WOZ-waarde is vastgesteld op €232.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €232.000 x 0,1072% = €249.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zaandijk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Zaandijk aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Zaandijk. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.00011,4%
2019€229.00013,9%
2018€201.0009,2%
2017€184.0005,7%
2016€174.0001,8%
2015€171.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zaanstad.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-zaandijk-1544

Woningtaxatie in Zaandijk

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Zaandijk komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zaandijk ligt rond de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zaandijk die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Koog aan de Zaan, Markenbinnen, Oostknollendam, Wormer en Westknollendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: bouwjaar, grootte, oppervlakte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zaandijk. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zaandijk. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €273.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.zaanstad.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zaandijk?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zaandijk zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie