WOZ bezwaar Purmerend

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Purmerend? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Purmerend beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Purmerend 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel bieden we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Purmerend op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeentePurmerend
Postcode1445
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,0946%
Gemiddeld betaalde OZB€247
Rioolheffing€188
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€764
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Purmerend.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Purmerend. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €278.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €278.000 x 0,0946% = €263.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Purmerend? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Purmerend aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Purmerend. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.00011,0%
2019€236.00012,4%
2018€210.0009,4%
2017€192.0003,2%
2016€186.0000,5%
2015€185.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Purmerend.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-purmerend-1445

Woningtaxatie in Purmerend

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Purmerend kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Purmerend is ongeveer €270. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Purmerend die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Aalsmeer, Uithoorn, Gooise Meren, Weesp en Almere.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Purmerend. In die rapportage vind je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0946% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Purmerend. Een gemiddelde woning betaalt €247.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken onderdelen zoals: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.purmerend.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Purmerend?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Purmerend kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie