WOZ bezwaar Zaandam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zaandam? Hieronder lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Zaanstad raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zaandam 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Zaandam waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteZaanstad
Postcode1505
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1072%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€284
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€859
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zaandam.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Zaanstad. De WOZ-waarde is vastgesteld op €292.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €292.000 x 0,1072% = €313.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zaandam? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zaandam uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Zaandam. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.00011,4%
2019€229.00013,9%
2018€201.0009,2%
2017€184.0005,7%
2016€174.0001,8%
2015€171.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Zaanstad.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zaandam-1505

Woningtaxatie in Zaandam

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Zaandam komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Zaandam is ongeveer €265. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zaandam die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in de Woude, Starnmeer, Oost-Graftdijk, West-Graftdijk en Noordeinde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zaandam. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zaandam. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €273.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt aspecten als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.zaanstad.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zaandam?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zaandam kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie