WOZ bezwaar Wormer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wormer? Hieronder geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Wormerland calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Wormer 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst vind je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Wormer (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWormerland
Postcode1531
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€297.000
OZB-tarief woningen0,1099%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€330
Totale woonlasten€890
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wormer.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Wormerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €295.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €295.000 x 0,1099% = €324.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Wormer? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Wormer werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wormer. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€297.00012,5%
2019€264.00011,4%
2018€237.0005,8%
2017€224.0001,8%
2016€220.0001,4%
2015€217.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Wormerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wormer-1531

Woningtaxatie in Wormer

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Wormer kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wormer ligt rond de €190. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Wormer die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Westknollendam, Wormerveer, Zaandam, de Woude en Starnmeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, bouwjaar, ligging, type woning, grootte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Wormer. Op dit aanslagbiljet tref je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1099% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wormer. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €326.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar thema’s als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.wormerland.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wormer?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wormer kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie