WOZ bezwaar Harmelen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Harmelen? Op dit portaal praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Woerden beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Harmelen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In deze tabel verstrekken we een samenvatting van de recente woonlasten in Harmelen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteWoerden
Postcode3481
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€308.000
OZB-tarief woningen0,1152%
Gemiddeld betaalde OZB€354
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€228
Totale woonlasten€786
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Harmelen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Woerden. De WOZ-waarde ligt op €254.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €254.000 x 0,1152% = €293.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Harmelen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Harmelen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Harmelen. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€308.0008,5%
2019€284.0005,2%
2018€270.0005,1%
2017€257.0004,0%
2016€247.0001,2%
2015€244.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Woerden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-harmelen-3481

Woningtaxatie in Harmelen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Harmelen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Harmelen is ongeveer €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Harmelen die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Zegveld, Kamerik, Hekendorp, Waarder en Driebruggen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, ligging, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Harmelen. In deze documenten tref je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1152% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harmelen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €354.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. een speciaal model. Men kijkt naar kenmerken zoals: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.woerdenwijzer.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Harmelen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Harmelen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie