WOZ bezwaar Hertme

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hertme? Op deze pagina bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Borne begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Hertme 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel tref je een overzicht met de verschillende woonlasten in Hertme op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieOverijssel
GemeenteBorne
Postcode7626
Netnummer074 (+3174)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1723%
Gemiddeld betaalde OZB€453
Rioolheffing€165
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€813
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hertme.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Borne. De WOZ-waarde bedraagt op €265.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €265.000 x 0,1723% = €457.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hertme? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Hertme nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Hertme. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0008,2%
2019€244.0008,4%
2018€225.0007,7%
2017€209.0002,0%
2016€205.000-0,5%
2015€206.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Borne.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hertme-7626

Woningtaxatie in Hertme

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Hertme zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hertme ligt rond de €250. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Hertme die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zenderen, Harbrinkhoek, Mariaparochie, Aadorp en Saasveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, grootte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Hertme. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1723% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hertme. Een gemiddelde woning betaalt €453.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken feiten zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.borne.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook koopsommen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hertme?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hertme kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie