WOZ bezwaar Waarder

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Waarder? Hier geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Bodegraven-Reeuwijk begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Waarder 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht verstrekken we een overview van de huidige woonlasten in Waarder (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteBodegraven-Reeuwijk
Postcode3466
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1296%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€321
Afvalstoffenheffing€316
Totale woonlasten€1059
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Waarder.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €250.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €250.000 x 0,1296% = €324.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Waarder? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Waarder werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Waarder. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0007,2%
2019€304.0009,4%
2018€278.0002,2%
2017€272.0001,9%
2016€267.0000,4%
2015€266.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-waarder-3466

Woningtaxatie in Waarder

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Waarder komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Waarder komt gemiddeld uit rond de €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Waarder die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Driebruggen, Papekop, Linschoten, Haarzuilens en De Meern.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: ligging, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Waarder. In deze gemeentelijke beschikking check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1296% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waarder. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €422.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op aspecten als: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waarder?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Waarder maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie