WOZ bezwaar Reeuwijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Reeuwijk? Op deze website kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Bodegraven-Reeuwijk calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Reeuwijk 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Reeuwijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-kredieten.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteBodegraven-Reeuwijk
Postcode2811
Netnummer0182 (+31182)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1296%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€321
Afvalstoffenheffing€316
Totale woonlasten€1059
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Reeuwijk.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €288.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €288.000 x 0,1296% = €373.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Reeuwijk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Reeuwijk uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Reeuwijk. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0007,2%
2019€304.0009,4%
2018€278.0002,2%
2017€272.0001,9%
2016€267.0000,4%
2015€266.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-reeuwijk-2811

Woningtaxatie in Reeuwijk

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Reeuwijk kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Reeuwijk ligt rond de €185. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Reeuwijk die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Boskoop, Zevenhuizen, Moerkapelle, Gelderswoude en Benthuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: bijgebouwen, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Reeuwijk. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1296% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Reeuwijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €422.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Reeuwijk?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Reeuwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie