WOZ bezwaar Oudewater

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oudewater? Op deze website geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oudewater beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oudewater 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Oudewater (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieUtrecht
GemeenteOudewater
Postcode3421
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€320.000
OZB-tarief woningen0,13%
Gemiddeld betaalde OZB€415
Rioolheffing€266
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€943
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oudewater.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Oudewater. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €252.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €252.000 x 0,13% = €328.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oudewater? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Oudewater aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oudewater. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€320.0006,3%
2019€301.0004,9%
2018€287.0001,8%
2017€282.0002,5%
2016€275.0000,0%
2015€275.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Oudewater.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oudewater-3421

Woningtaxatie in Oudewater

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Oudewater kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oudewater ligt om en nabij de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Oudewater die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Montfoort, Lopik, IJsselstein, Giessenlanden en Hardinxveld-Giessendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Oudewater. In dit document lees je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,13% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudewater. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €415.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand d.m.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op onderwerpen zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.oudewater.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudewater?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudewater heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Snelrewaard
 • WOZ bezwaar Papekop
 • WOZ bezwaar Hekendorp
 • Plaats een reactie