WOZ bezwaar Eelde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Eelde? Hieronder lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Tynaarlo komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Eelde 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Eelde (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9761
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eelde.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tynaarlo. De WOZ-waarde bedraagt op €292.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €292.000 x 0,1069% = €312.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Eelde? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Eelde aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Eelde. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-eelde-9761

Woningtaxatie in Eelde

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Eelde zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Eelde ligt zo rond de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Eelde die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Glimmen, Onnen, Haren, Matsloot en Vriescheloo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: grootte, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Eelde. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eelde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €304.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.tynaarlo.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eelde?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Eelde zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie