WOZ bezwaar Huizen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Huizen? Op deze pagina vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Huizen calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Huizen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de recente woonlasten in Huizen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHuizen
Postcode1271
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€335.000
OZB-tarief woningen0,0544%
Gemiddeld betaalde OZB€182
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€303
Totale woonlasten€703
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Huizen.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Huizen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €241.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €241.000 x 0,0544% = €131.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Huizen? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Huizen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Huizen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check marktprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€335.0008,1%
2019€310.0009,2%
2018€284.0006,0%
2017€268.0002,3%
2016€262.0001,6%
2015€258.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Huizen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-huizen-1271

Woningtaxatie in Huizen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Huizen kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Huizen komt gemiddeld uit rond de €235. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Huizen die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Blaricum, Wijdemeren, Hilversum, Ouder-Amstel en Amstelveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Huizen. In deze aanslag staan de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0544% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Huizen. Een gemiddelde woning betaalt €182.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.huizen.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Huizen?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Huizen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie