WOZ bezwaar Hindeloopen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Hindeloopen? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hindeloopen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder verstrekken we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Hindeloopen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8713
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hindeloopen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €259.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €259.000 x 0,1349% = €349.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hindeloopen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hindeloopen ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Hindeloopen. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hindeloopen-8713

Woningtaxatie in Hindeloopen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Hindeloopen komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hindeloopen is ongeveer €280. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Hindeloopen die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Workum, Bolsward, Greonterp, IJlst en Sibrandabuorren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: bouwjaar, grootte, ligging, bijgebouwen, type woning, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hindeloopen. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hindeloopen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hindeloopen?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hindeloopen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie