WOZ bezwaar Swalmen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Swalmen? Hier lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Roermond maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Swalmen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Swalmen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteRoermond
Postcode6070
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,1311%
Gemiddeld betaalde OZB€280
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€235
Totale woonlasten€695
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Swalmen.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Roermond. De WOZ-waarde bedraagt op €277.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €277.000 x 0,1311% = €363.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Swalmen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Swalmen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Swalmen. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,5%
2019€199.0007,0%
2018€186.0003,9%
2017€179.0002,3%
2016€175.0003,6%
2015€169.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Roermond.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-swalmen-6070

Woningtaxatie in Swalmen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Swalmen zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Swalmen bedraagt circa €280. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Swalmen die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Linne, Montfort, Vlodrop, Posterholt en Maasbracht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: bouwjaar, ligging, type woning, grootte, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Swalmen. In deze gemeentelijke beschikking staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1311% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Swalmen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €280.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.roermond.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, adresgegevens, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Swalmen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Swalmen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie