WOZ bezwaar Onstwedde

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Onstwedde? Op deze pagina lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Stadskanaal raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Onstwedde 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Onstwedde (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieGroningen
GemeenteStadskanaal
Postcode9591
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1925%
Gemiddeld betaalde OZB€332
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€232
Totale woonlasten€747
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Onstwedde.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Stadskanaal. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €231.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 231.000 x 0,1925% = €445.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Onstwedde? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Onstwedde uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Onstwedde. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Ga na of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0006,8%
2019€162.0008,7%
2018€149.0003,5%
2017€144.0005,1%
2016€137.000-3,5%
2015€142.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Stadskanaal.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-onstwedde-9591

Woningtaxatie in Onstwedde

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Onstwedde kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Onstwedde bedraagt circa €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Onstwedde die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Vledderveen, Mussel, Musselkanaal, Exloërveen en 1e Exloërmond.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: type woning, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Onstwedde. In deze documenten check je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1925% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Onstwedde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €332.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van objectieve criteria. Men kijkt naar aspecten zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.stadskanaal.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Onstwedde?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Onstwedde kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie