WOZ bezwaar Munnekezijl

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Munnekezijl? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Munnekezijl 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel geven we een kostenraming van de recente woonlasten in Munnekezijl (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9853
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Munnekezijl.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €256.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 256.000 x 0,1713% = €439.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Munnekezijl? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Munnekezijl aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Munnekezijl. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-munnekezijl-9853

Woningtaxatie in Munnekezijl

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Munnekezijl zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Munnekezijl ligt zo rond de €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Munnekezijl die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Warfstermolen, Burum, Visvliet, Pieterzijl en Grijpskerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen als: bouwjaar, grootte, bijgebouwen, ligging, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Munnekezijl. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Munnekezijl. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €296.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Munnekezijl?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Munnekezijl kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie