WOZ bezwaar Miedum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Miedum? Op dit portaal praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Leeuwarden calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Miedum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder verstrekken we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Miedum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9082
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Miedum.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Leeuwarden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €265.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €265.000 x 0,1418% = €376.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Miedum? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Miedum aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Miedum. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-miedum-9082

Woningtaxatie in Miedum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Miedum zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Miedum bedraagt circa €215. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Miedum die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Lekkum, St.-Jacobiparochie, Oudebildtzijl, Vrouwenparochie en St.-Annaparochie.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Miedum. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Miedum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €240.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Miedum?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Miedum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie