WOZ bezwaar Burum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Burum? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Burum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel verstrekken we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Burum van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9851
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Burum.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €254.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1713% = €435.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Burum? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Burum ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Burum. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-burum-9851

Woningtaxatie in Burum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Burum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Burum ligt zo rond de €235. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Burum die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Visvliet, Pieterzijl, Grijpskerk, Niezijl en Den Horn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken zoals: bijgebouwen, type woning, oppervlakte, bouwjaar, grootte, liggingen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Burum. In deze aanslag tref je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Burum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €296.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Men kijkt naar feiten als: ligging, de oppervlakte, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Burum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Burum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie