WOZ bezwaar Zuiderwoude

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Zuiderwoude? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Waterland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Zuiderwoude 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder tref je een overzicht met de huidige woonlasten in Zuiderwoude van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1153
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zuiderwoude.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Waterland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €240.000 x 0,093% = €223.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Zuiderwoude? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Zuiderwoude nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zuiderwoude. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Waterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zuiderwoude-1153

Woningtaxatie in Zuiderwoude

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Zuiderwoude zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zuiderwoude ligt rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Zuiderwoude die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Broek in Waterland, Katwoude, Monnickendam, Edam en Volendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: bijgebouwen, grootte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Zuiderwoude. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuiderwoude. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt onderdelen als: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.waterland.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuiderwoude?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuiderwoude kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie