WOZ bezwaar Broek in Waterland

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Broek in Waterland? Op deze website praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Waterland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Broek in Waterland 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel verstrekken we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Broek in Waterland op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1151
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Broek in Waterland.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waterland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €239.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 239.000 x 0,093% = €222.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Broek in Waterland? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Broek in Waterland nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Broek in Waterland. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Ga na of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Waterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-broek-in-waterland-1151

Woningtaxatie in Broek in Waterland

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Broek in Waterland kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Broek in Waterland bedraagt circa €245. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Broek in Waterland die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Katwoude, Monnickendam, Edam, Volendam en Den Ilp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Broek in Waterland. In deze aanslag vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Broek in Waterland. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt thema’s zoals: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.waterland.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Broek in Waterland?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Broek in Waterland zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie