WOZ bezwaar Watergang

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Watergang? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Waterland begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Watergang 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder check je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Watergang op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1454
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Watergang.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waterland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €271.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €271.000 x 0,093% = €252.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Watergang? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Watergang nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Watergang. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waterland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-watergang-1454

Woningtaxatie in Watergang

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Watergang kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Watergang ligt rond de €190. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Watergang die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ilpendam, Purmerland, Oude Meer, Aalsmeerderbrug en Rijsenhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: bouwjaar, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Watergang. In deze documenten staan een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Watergang. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. kadastrale data. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.waterland.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Watergang?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en ga na of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Watergang zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie