WOZ bezwaar Monnickendam

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Monnickendam? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Waterland maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Monnickendam 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel check je duidelijke info over de actuele woonlasten in Monnickendam op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1141
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Monnickendam.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Waterland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €237.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €237.000 x 0,093% = €220.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Monnickendam? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Monnickendam ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Monnickendam. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waterland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-monnickendam-1141

Woningtaxatie in Monnickendam

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Monnickendam komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Monnickendam komt gemiddeld uit rond de €190. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Monnickendam die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Edam, Volendam, Den Ilp, Schiphol-Rijk en Schiphol.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Monnickendam. In deze aanslag tref je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Monnickendam. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar factoren als: ligging, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.waterland.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Monnickendam?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Monnickendam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie