WOZ bezwaar Katwoude

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Katwoude? Op dit portaal vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Waterland raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Katwoude 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In deze tabel verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Katwoude (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1145
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Katwoude.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waterland. De WOZ-waarde ligt op €238.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 238.000 x 0,093% = €221.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Katwoude? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Katwoude precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Katwoude. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Waterland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-katwoude-1145

Woningtaxatie in Katwoude

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Katwoude kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Katwoude ligt rond de €235. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Katwoude die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Monnickendam, Edam, Volendam, Den Ilp en Schiphol-Rijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, ligging, grootte, type woning, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Katwoude. In deze gemeentelijke beschikking check je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Katwoude. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €335.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.waterland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Katwoude?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Katwoude kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie