WOZ bezwaar Marken

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Marken? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waterland maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Marken 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel geven we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Marken (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1156
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Marken.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Waterland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €242.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €242.000 x 0,093% = €225.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Marken? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Marken aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Marken. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waterland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-marken-1156

Woningtaxatie in Marken

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Marken kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Marken ligt om en nabij de €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Marken die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Katwoude en Monnickendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren zoals: bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Marken. In die rapportage vind je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marken. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: waar staat de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.waterland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Marken?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Marken kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie