WOZ bezwaar Amsterdam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Amsterdam? Op deze website bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Amsterdam maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Amsterdam 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Amsterdam (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAmsterdam
Postcode1101
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€422.000
OZB-tarief woningen0,0356%
Gemiddeld betaalde OZB€150
Rioolheffing€138
Afvalstoffenheffing€368
Totale woonlasten€656
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Amsterdam.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Amsterdam. De WOZ-waarde ligt op €245.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €245.000 x 0,0356% = €87.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Amsterdam? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Amsterdam aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Amsterdam. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€422.00011,6%
2019€378.00010,9%
2018€341.00017,2%
2017€291.00015,0%
2016€253.0008,6%
2015€233.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Amsterdam.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-amsterdam-1101

Woningtaxatie in Amsterdam

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Amsterdam zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Amsterdam is ongeveer €240. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Amsterdam die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Het Hogeland, Delfzijl, Loppersum, Appingedam en Achtkarspelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Amsterdam. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0356% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Amsterdam. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €150.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt thema’s als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.amsterdam.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook koopsommen van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Amsterdam?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Amsterdam maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie