WOZ bezwaar Sexbierum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sexbierum? Op deze website vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Waadhoeke maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Sexbierum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder verstrekken we een overview van de gemiddelde woonlasten in Sexbierum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8855
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sexbierum.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Waadhoeke. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €263.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €263.000 x 0,1437% = €378.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Sexbierum? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Sexbierum nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Sexbierum. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waadhoeke.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-sexbierum-8855

Woningtaxatie in Sexbierum

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Sexbierum kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Sexbierum is ongeveer €210. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Sexbierum die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oosterbierum, Klooster Lidlum, Firdgum, Tzummarum en Waaksens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: bouwjaar, type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Sexbierum. In deze documenten check je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sexbierum. Een gemiddelde woning betaalt €249.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Sexbierum?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sexbierum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie