WOZ bezwaar Spui

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Spui? Hier bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Terneuzen calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Spui 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel bieden we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Spui van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ heffingen.

ProvincieZeeland
GemeenteTerneuzen
Postcode4539
Netnummer0115 (+31115)
Gemiddelde WOZ-waarde€181.000
OZB-tarief woningen0,1478%
Gemiddeld betaalde OZB€267
Rioolheffing€170
Afvalstoffenheffing€319
Totale woonlasten€755
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Spui.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Terneuzen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €285.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €285.000 x 0,1478% = €421.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Spui? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Spui precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Spui. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer huizenprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€181.0005,8%
2019€171.0003,0%
2018€166.0003,1%
2017€161.0001,9%
2016€158.0000,6%
2015€157.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Terneuzen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-spui-4539

Woningtaxatie in Spui

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Spui kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Spui komt gemiddeld uit rond de €220. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande lijst tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Spui die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Eede, Sint Kruis, Waterlandkerkje, Aardenburg en Retranchement.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Spui. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1478% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Spui. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €267.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld door middel van data die voorhanden is. Ze onderzoeken feiten als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.terneuzen.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Spui?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Spui maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie