WOZ bezwaar Oosthem

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Oosthem? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oosthem 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder tref je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Oosthem van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8618
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oosthem.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €235.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €235.000 x 0,1349% = €317.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oosthem? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oosthem ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oosthem. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oosthem-8618

Woningtaxatie in Oosthem

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Oosthem kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oosthem komt gemiddeld uit rond de €265. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oosthem die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Abbega, Westhem, Blauwhuis, Sandfirden en Idzega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: bouwjaar, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oosthem. In die rapportage tref je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosthem. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald d.m.v. een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosthem?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosthem kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie