WOZ bezwaar Firdgum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Firdgum? Hieronder bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waadhoeke raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Firdgum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel verstrekken we een indicatie van de verschillende woonlasten in Firdgum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8852
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Firdgum.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde ligt op €260.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €260.000 x 0,1437% = €374.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Firdgum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Firdgum werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Firdgum. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-firdgum-8852

Woningtaxatie in Firdgum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Firdgum kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Firdgum komt gemiddeld uit rond de €215. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Firdgum die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Tzummarum, Waaksens, Hinnaard, Spannum en Wjelsryp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Firdgum. Op dit aanslagbiljet staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Firdgum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €249.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. Men kijkt naar thema’s zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Firdgum?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Firdgum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie