WOZ bezwaar Tholen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Tholen? Op deze website vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Tholen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Tholen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht verstrekken we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Tholen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieZeeland
GemeenteTholen
Postcode4691
Netnummer0166 (+31166)
Gemiddelde WOZ-waarde€202.000
OZB-tarief woningen0,1228%
Gemiddeld betaalde OZB€247
Rioolheffing€206
Afvalstoffenheffing€262
Totale woonlasten€715
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tholen.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tholen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €238.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €238.000 x 0,1228% = €292.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Tholen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Tholen ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Tholen. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€202.0004,1%
2019€194.0003,2%
2018€188.0001,1%
2017€186.0001,1%
2016€184.0000,0%
2015€184.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tholen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-tholen-4691

Woningtaxatie in Tholen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Tholen kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Tholen bedraagt circa €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Tholen die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Steenbergen, Woensdrecht, Bergen op Zoom, Hulst en Terneuzen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: oppervlakte, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Tholen. In deze gemeentelijke beschikking check je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1228% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tholen. Een gemiddelde woning betaalt €247.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar feiten als: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.tholen.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Tholen?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Tholen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Sint Philipsland
 • WOZ bezwaar Poortvliet
 • WOZ bezwaar Scherpenisse
 • WOZ bezwaar Sint-Maartensdijk
 • WOZ bezwaar Stavenisse
 • WOZ bezwaar Sint-Annaland
 • WOZ bezwaar Oud-Vossemeer
 • Plaats een reactie