WOZ bezwaar Schettens

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Schettens? Op deze website lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Schettens 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht verschaffen we een indicatie van de recente woonlasten in Schettens (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8744
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schettens.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €274.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €274.000 x 0,1349% = €370.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Schettens? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Schettens uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Schettens. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-schettens-8744

Woningtaxatie in Schettens

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Schettens kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Schettens komt gemiddeld uit rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de volgende tabel check je taxateurs en makelaars in Schettens die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Hichtum, Burgwerd, Hartwerd, Hidaard en Reahûs.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: type woning, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Schettens. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schettens. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schettens?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Schettens kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie