WOZ bezwaar Bergen op Zoom

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bergen op Zoom? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Bergen op Zoom raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Bergen op Zoom 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder bekijk je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Bergen op Zoom (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kun je ook verder lezen over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBergen op Zoom
Postcode4616
Netnummer0164 (+31164)
Gemiddelde WOZ-waarde€233.000
OZB-tarief woningen0,0999%
Gemiddeld betaalde OZB€232
Rioolheffing€330
Afvalstoffenheffing€297
Totale woonlasten€859
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bergen op Zoom.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Bergen op Zoom. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €286.000 x 0,0999% = €286.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bergen op Zoom? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Bergen op Zoom uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Bergen op Zoom. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€233.0006,4%
2019€219.0005,8%
2018€207.0002,0%
2017€203.0003,0%
2016€197.0002,6%
2015€192.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Bergen op Zoom.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-bergen-op-zoom-4616

Woningtaxatie in Bergen op Zoom

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Bergen op Zoom kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bergen op Zoom komt gemiddeld uit rond de €250. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Bergen op Zoom die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Hulst, Terneuzen, Sluis, Noord-Beveland en Goes.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Bergen op Zoom. In deze gemeentelijke beschikking lees je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0999% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergen op Zoom. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €232.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar kenmerken zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.bergenopzoom.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergen op Zoom?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergen op Zoom kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Halsteren
 • WOZ bezwaar Lepelstraat
 • Plaats een reactie