WOZ bezwaar Scherpenisse

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Scherpenisse? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Tholen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Scherpenisse 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Scherpenisse waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ belastingen.

ProvincieZeeland
GemeenteTholen
Postcode4694
Netnummer0166 (+31166)
Gemiddelde WOZ-waarde€202.000
OZB-tarief woningen0,1228%
Gemiddeld betaalde OZB€247
Rioolheffing€206
Afvalstoffenheffing€262
Totale woonlasten€715
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Scherpenisse.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Tholen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €254.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €254.000 x 0,1228% = €312.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Scherpenisse? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Scherpenisse aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Scherpenisse. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€202.0004,1%
2019€194.0003,2%
2018€188.0001,1%
2017€186.0001,1%
2016€184.0000,0%
2015€184.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Tholen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-scherpenisse-4694

Woningtaxatie in Scherpenisse

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Scherpenisse komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Scherpenisse bedraagt circa €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Scherpenisse die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Poortvliet, Nieuw-Vossemeer, Sint Philipsland, Dinteloord en Lepelstraat.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten zoals: type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Scherpenisse. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1228% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scherpenisse. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €247.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald door middel van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.tholen.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Scherpenisse?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en ga na of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Scherpenisse maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie