WOZ bezwaar Baaiduinen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Baaiduinen? Hier geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Terschelling begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Baaiduinen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Baaiduinen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8884
Netnummer0562 (+31562)
Gemiddelde WOZ-waarde€338.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€731
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Baaiduinen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Terschelling. De WOZ-waarde ligt op €270.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €270.000 x 0,103% = €278.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Baaiduinen? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Baaiduinen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Baaiduinen. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is de basis van de waardebepaling.

 3. Controle marktprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€338.0005,3%
2019€321.0003,9%
2018€309.0003,0%
2017€300.0001,7%
2016€295.0002,1%
2015€289.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Terschelling.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-baaiduinen-8884

Woningtaxatie in Baaiduinen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Baaiduinen zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Baaiduinen bedraagt circa €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Baaiduinen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Kaard, Hee, West-Terschelling, Midlum en Wijnaldum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: oppervlakte, grootte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Baaiduinen. Op dit aanslagbiljet bekijk je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baaiduinen. Een gemiddelde woning betaalt €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand op basis van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.terschelling.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Baaiduinen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Baaiduinen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie