WOZ bezwaar Eelderwolde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Eelderwolde? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Tynaarlo komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Eelderwolde 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst verstrekken we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Eelderwolde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook meer info vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9766
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Eelderwolde.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Tynaarlo. De WOZ-waarde ligt op €294.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €294.000 x 0,1069% = €314.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Eelderwolde? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Eelderwolde precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Eelderwolde. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-eelderwolde-9766

Woningtaxatie in Eelderwolde

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Eelderwolde kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Eelderwolde ligt zo rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Eelderwolde die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Paterswolde, Eelde, Glimmen, Onnen en Haren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: grootte, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Eelderwolde. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eelderwolde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €304.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van openbare data. Hiervoor gebruiken ze feiten als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.tynaarlo.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eelderwolde?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Eelderwolde zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie