WOZ bezwaar Waalre

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Waalre? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waalre beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Waalre 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder geven we een overview van de hedendaagse woonlasten in Waalre waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteWaalre
Postcode5582
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€358.000
OZB-tarief woningen0,1133%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€198
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€819
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Waalre.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waalre. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €230.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €230.000 x 0,1133% = €261.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Waalre? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Waalre aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Waalre. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€358.0006,5%
2019€336.0006,3%
2018€316.0003,6%
2017€305.0002,3%
2016€298.0002,1%
2015€292.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waalre.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-waalre-5582

Woningtaxatie in Waalre

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Waalre zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Waalre is ongeveer €280. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Waalre die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bergeijk, Valkenswaard, Reusel-De Mierden, Bladel en Eersel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: bijgebouwen, grootte, bouwjaar, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Waalre. In deze aanslag vind je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waalre. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.waalre.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waalre?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Waalre kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie