WOZ bezwaar West-Terschelling

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in West-Terschelling? Op deze website vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Terschelling maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde West-Terschelling 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verstrekken we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in West-Terschelling (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8881
Netnummer0562 (+31562)
Gemiddelde WOZ-waarde€338.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€731
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in West-Terschelling.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Terschelling. De WOZ-waarde ligt op €267.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €267.000 x 0,103% = €275.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in West-Terschelling? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in West-Terschelling aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket West-Terschelling. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€338.0005,3%
2019€321.0003,9%
2018€309.0003,0%
2017€300.0001,7%
2016€295.0002,1%
2015€289.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Terschelling.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-west-terschelling-8881

Woningtaxatie in West-Terschelling

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ West-Terschelling kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in West-Terschelling ligt om en nabij de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in West-Terschelling die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Midlum, Wijnaldum, Pietersbierum, Sexbierum en Oosterbierum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: bouwjaar, grootte, ligging, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in West-Terschelling. In deze aanslag tref je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in West-Terschelling. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar aspecten als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.terschelling.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in West-Terschelling?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en ga na of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in West-Terschelling kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie