WOZ bezwaar Heino

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Heino? Hieronder bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Raalte komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Heino 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we een overview van de recente woonlasten in Heino (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieOverijssel
GemeenteRaalte
Postcode8141
Netnummer0572 (+31572)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1261%
Gemiddeld betaalde OZB€332
Rioolheffing€226
Afvalstoffenheffing€196
Totale woonlasten€754
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heino.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Raalte. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €232.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €232.000 x 0,1261% = €293.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Heino? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Heino precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Heino. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0007,3%
2019€246.0005,6%
2018€233.0002,2%
2017€228.0000,0%
2016€228.000-0,9%
2015€230.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Raalte.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-heino-8141

Woningtaxatie in Heino

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Heino komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heino bedraagt circa €225. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Heino die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Wijhe, Wesepe, Olst, Nieuw Heeten en Heeten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heino. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1261% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heino. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €332.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar feiten zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.raalte.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heino?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heino zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie