WOZ bezwaar Raerd

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Raerd? Hier praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Raerd 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder geven we een samenvatting van de huidige woonlasten in Raerd (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode9012
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Raerd.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €288.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €288.000 x 0,1349% = €389.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Raerd? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Raerd ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Raerd. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-raerd-9012

Woningtaxatie in Raerd

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Raerd kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Raerd ligt om en nabij de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Raerd die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Jirnsum, Friens, Reduzum, Idaerd en Eagum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, ligging, grootte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Raerd. In deze documenten bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Raerd. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald met behulp van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, type object, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Raerd?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Raerd heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie